Botanische Mantica!

Botanische Mantica

Toen de Mantica van Sofilantjes Patterns uitkwam, was ik gelijk verliefd op het patroon! Toen hij in de webshop te koop was als papieren patroon (dan hoef je geen 20 a4tjes aan elkaar te plakken ????) stond hij bovenaan mijn lijstje om te maken.

Op internet werd al het een en ander geschreven over de halsbandjes, dat dat even een lastig klusje is. Deze versie van de Mantica is dus niet mijn eerste versie: die eerste, is in de hoek belandt! Jammer, want het was zo’n leuk stofje. Net als een miskoop, heb je bij het naaien soms ook weleens zoiets. Maar leuke stofjes hebben we gelukkig genoeg!

Femke krijgt een eigen smaak, dus ging met me mee om stof uit te zoeken. Er waren twee stoffen die ze erg leuk vond, deze tricot met cactussen, en een french terry met zwarte oogjes erop. French Terry is een iets dikkere tricot. In verband met de bandjes ging ik voor de tricot, dat is net wat dunner.
Tussen de groene cactussen staan paarse en roze bloemetjes. De keus was al snel gemaakt om een effen fuchsia tricot te gebruiken als halsbandjes en heupband.

Ik maakte al meerdere kledingstukken met de Sofilantjes patronen, ze werken zo fijn! Er is stap voor stap beschreven hoe je het moet doen. Er staan ook plaatjes bij.

Opmeten is van groot belang! Zo weet je dat je de perfecte maat pakt welke bij je kind hoort. Ik maakte een  122. Femke is 1.26 lang en heeft een borst- en taille omvang van 58 cm. Confectiemaat is 128. Elk patroon valt anders, dus goed opmeten is echt een must!
Ik heb het patroon iets veranderd, het originele patroon is dubbel aan de voorkant, daardoor zit er 1 hele grote zak. Maar met de stof kwam het beter uit als ik gewoon 2 losse zakjes maakte. Dus dat heb ik aangepast. Hiervoor knip je een achterkant van de zak, en nog een zakdeel wat tegen de voorkant van de rok aankomt.  Deze naai je aan elkaar en voila! Een losse zak.

Ik sloeg er aan de voorkant nestels in, en wikkelde nog wat roze garen om het band voor een leuk effect.

De ondernaad deed ik met de coverlockmachine. Dan krijg je een mooie dubbele naad, die rekbaar is. Dat is vooral heel handig bij het bokjespringen op het schoolplein! Dan knapt de naad niet. Een andere optie is het gebruiken van een tweelingnaald, dan krijg je ook een mooi dubbel stiksel, maar is iets minder rekbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.